Hoe werkt dividend?
Je kan een aandeel eigenlijk zien als een bewijs van eigendom: je bent één van de vele eigenaren van een bedrijf. Uiteindelijk is het voornaamste doel van een bedrijf winst maken. Als mede-eigenaar heb je natuurlijk recht op een deel van die winst. Deze winst wordt vervolgens uitbetaald in de vorm van dividend. In dit artikel lees je wat dividend is en hoe het precies werkt!
Wat is dividend precies?
Dividend is een manier waarop het bedrijf de aandeelhouder laat meeprofiteren van de gemaakte winst. Dividend kan hierbij op twee manieren worden uitgekeerd. Vaak wordt dividend uitgekeerd in de vorm van geld: je krijgt dan een bepaald percentage van de totale winst uitgekeerd. Elk aandeel heeft vervolgens recht op een bepaald bedrag aan dividend.
Soms wordt dividend ook uitgekeerd in de vorm van aandelen. Je krijgt dan voor elk X aantal aandelen dat je bezit een nieuw aandeel. Dit kan ook een aantrekkelijke vorm van dividend zijn aangezien je nieuwe aandelen krijgt in een bedrijf dat het op dat moment goed doet. Je kan wanneer je liever geld hebt, altijd de beslissing nemen om de aandelen alsnog te verkopen.
Wat voor invloed heeft dividend op de koers?
Natuurlijk heeft dividend ook invloed op de aandelenkoers. Een bedrijf zet altijd een zogenaamde ex dividend datum vast. Op dat moment bekijkt het bedrijf wie aandelen bezit. Iedereen die op de ex dividend een aandeel bezit, ontvangt op een later moment een bedrag aan dividend.
Na dit exacte moment daalt de koers vaak met het bedrag van het dividend. Dit is eenvoudig te verklaren: beleggers weten namelijk vaak al dat er een bepaald bedrag aan dividend wordt uitgekeerd. Het aandeel is vervolgens minder waard, omdat deze dividendbetaling er niet meer bij zit inbegrepen.
Maak je echter geen zorgen! Wanneer het bedrijf goede winst resultaten behaald zal het aandeel vanzelf verder stijgen. Het is dus niet nodig om het aandeel te verkopen na de ex dividend datum.
Aandelen en dividend
Het staat dus vast dat dividend een belangrijke rol speelt bij de koers van een aandeel. Afhankelijk van je beleggingsstrategie kan je beslissen om wel of niet de focus te leggen op dividend. Wanneer je van plan bent om aandelen voor een erg lange tijd vast te houden, kan het interessant zijn om aandelen te selecteren die een hoog dividend uitkeren.
Op die manier kan je een aandeel eigenlijk zien als een renderende spaarrekening. Je zet het geld een lange tijd vast in de hoop er elk jaar een stabiele dividenduitkering voor terug te krijgen. Na langere tijd kan je alsnog beslissen om het aandeel te verkopen en natuurlijk hoop je dat dit met winst mogelijk is.
Er zijn echter ook aandelen die nooit dividend uitkeren. Dit zijn vaak aandelen die flink stijgen en waar al erg veel interesse voor is. Bedrijven mogen uiteindelijk zelf beslissen of ze wel of geen dividend uitkeren. Als aandeelhouder heb je hier natuurlijk indirect invloed op: want jij beslist welke aandelen je uiteindelijk koopt en verkoopt.